събота, 16 април 2016 г.

Направи си сам.... Буккросинг зона!


Продължаваме със серията публикации, посветени на инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“, с която ще отбележим 23 април. Днес ще ви предложим план за организиране на собствена Буккросинг зона, където пътуващите книги да бъдат приютени на сигурно място за по-дълго време.

 Буккросинг зоните обикновено са кафенета, магазини, културни центрове и институции, места за срещи и културни събития. Ако смяташ, че твоето заведение, място за срещи или културен център може да се превърне в прекрасен дом за свободни книги, прочети как да се включиш в приключението!

Какво е необходимо за една Буккросинг зона?
Трябва да си собственик или да получиш разрешение от собственик на кафене, магазин,
културна институция, места за срещи и културни събития, детски центрове, работилнички и всякакви места, където книгите са добре дошли. Достатъчно е да имаш пространство за една лавица или етажерка и малко свободно време, за да регистрираш книгите.

Създаване на буккросинг профил!
Следващата стъпка е да създадеш профил на твоята зона в Bookcrossing.com. Избери потребителско име, чрез което твоето място да бъде разпознаваемо. Желателно е пред името да добавиш съкращението OBCZ ( Official BookCrossing Zone, официална буккросинг зона). От този профил трябва да се регистрират всички книги, които се намират в зоната.

Разгласи за новата Буккросинг зоната!
Пиши ни на имейл bookcrossing [at] azcheta.com, или на страницата на Буккросинг във Фейсбук, за да добавим новата зона в нашата карта на буккросинг зоните в България.

Отбележи всички книги, които се намират в твоето място, като освободени (released). Така всяка книга ще се появи на страницата „Ловувай“, която буккросърите ще преглеждат.

От страницата „Ловувай“ избери една книга, която е отбелязана като пусната от твоята буккросинг зона. Ще излезе списък с всички заглавия, които се намират там. Копирай адреса от полето на браузъра и го изпрати на поддръжката на сайта заедно с потребителското име, с което си се регистрирал като собственик/управител на Буккросинг зоната. Ще получиш симпатично малко лого до потребителското си име и права за редактиране на адрес, снимки и други данни.

Поддържай зоната активна, като поне веднъж в месеца освобождаваш книги. Разкажи на приятелите си! Много от тях вероятно притежават книги, които няма да четат повече, и биха ги подарили на твоята буккросинг библиотека.

Ако решиш да се включиш в в кампанията ни, може да изтеглите и pdf файл, който да принтираш и да използваш за обозначаване на твоята официална буккросинг зона. Други начини да участваш в книжното приключение на 23 април виж тук.

Кампанията на сайта "Аз чета" и НЧ "Читалище.то" се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, ОУ „Л. Каравелов“ – Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум, Orange Books. Медийни партньори – Peika.bg и Информационен портал на НПО в България. 

Проектът за доброволческа мисия „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ е подкрепен от Микрофонда на TimeHeroes.org.   

Снимката към публикацията е на буккросинг зоната в BH Cultural Center - Русе. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар