понеделник, 8 февруари 2016 г.

Повече от 120 заглавия ще се съревновават за наградата за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно"


Рекорден брой номинирани заглавия участват в четвъртото издание на националната награда "Бисерче вълшебно".  Организатор на наградата е фондация "Детски книги"  с подкрепата на Министерство на образованието и науката и най-големия български сайт за книги четене "Аз чета". Проектът е подкрепен от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016г. и се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Тази година стартът на гласуването ще бъде официално открит в  Попово. Валентина Стоева и Лора Филипова от фондация "Детски книги" ще представят номинираните заглавия и ще участват в кръгла маса, посветена на детското четене, организирана от ОУ "Любен Каравелов" - Попово.

“Избрахме да открием линиите за гласуване в Попово, защото бяхме силно впечатлени от добрата работа на училищната библиотека. Заедно с читалищната библиотека, детските градини и учителите в града, успяха да ангажират вниманието на над 50% от учениците, които гласуваха за любима книга в предходното издание. Смятаме, че това е успешен пример за ролята на училищните библиотеки в насърчаването на четенето и се надяваме той да стимулира и останалите училищни библиотеки да бъдат активни” – сподели Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

В периода между 9 февруари и 17 април 2016 всяко дете на възраст от 6 до 15 години може да гласува за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Книгите се номинират от издателствата, като условието е да са издадени през предходната година и да не присъстват в задължителните списъци по литература в училище. По този начин инициативата поощрява децата да се запознаят с модерната художествена литература и насърчава четенето сред подрастващите.

В края на 2015 г. стартира и посланическа кампания „Активните бисерчета”. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца. 

На сайта на наградата www.biserche.com освен номинираните заглавия ще откриете много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари и още подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 и правилата за участие.

 НЧ"Читалище.то" е официален партньор на "Бисерче вълшебно".



 Партньори на инициативата са още: Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори: “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар